Till första sidan - Olika sorter - Portvinets historia - Producenter - Servera och lagra - När - Var - Hur - Etiketter
Sortimentet i Sverige - Specialsortimentet i Sverige - Sortimentet i Norge - Portvin i Danmark

Rapport från Lisabon augusti 1998

Baren Under en kort semestervecka hinner man inte göra några djupdykningar i Portvinets värld. (Man bör ju också besöka sevärdheter och bada däremellan...) Men ett besök i Portvinsinstitutets lokaler - Solar do Vinho do Porto - är ett måste när man äntligen kommit till Lisabon!
   Centralt belägen erbjuder den praktfulla byggnaden en stillsam och sval tillflyktsort, undan den brusande trafiken och den tryckande värmen. Adressen är Rua de São Pedro de Alcântara, 45; just ovanför "bergbanan" (elevador da Glória). Är man ensam kan man alltid sitta i baren, har man sällskap kanske man föredrar de generösa sofforna.
   Här kan man få provsmaka alla olika typer av Portvin, allt (utom Vintage) serveras i glas om 5 - 6 cl. Tawny och Ruby, t.ex. kostar c:a 9 - 18 kr/glas; 20 års Tawny 22 - 50 kr; 40 års Tawny 70 - 150 kr. Sandemans LBV 1991 c:a 24 kr/glas. Vintage-vinerna kostade allt mellan c:a 175 (Kopke 1992) och 850 (Martinez 1970) kr/butelj. Baren är öppen måndag - fredag 10:00 - 23:45, lördag 11:00 - 22:45, sön- och helgdagar stängt.
   Man kan naturligtvis köpa med sig Portvin också, och dessutom säljs presentförpackningar, böcker och annat intressant. Så ett besök där rekommenderas alla Portvinsälskare. Tyvärr var inte de båda herrarna i baren särskilt meddelsamma - i varje fall inte på engelska, så det blev inga diskussioner om temperaturer, lagringstid och bästa Vintage-år....

Världens största Portvinsinstitutet (Instituto do Vinho do Porto) hade visat upp sig på Världsutställningen (Expo 98) tidigare i sommar. Den 26 juni hade utlysts som Portvinets dag. Där hade man bl.a. presenterat en CD-rom med titeln En resa i portvinets värld (Viagem ao mundo do vinho do Porto). Varken herrarna på Solar do Vinho do Porto eller personalen på den bokhandel vi senare besökte kände dock till denna CD-rom. När vi besökte Expon (den 23/8) fanns inte IVP kvar i den paviljongen. Däremot fick vi se något annat: Världens största Portvinsglas - registrerat av Guinness Book of Records!

I Portugal säljs Portvin - förutom i vinhandeln - i alla stormarknader, snabbköp och kvartersbutiker, men även i en del affärer som kanske mest vänder sig till turisterna. Vinaffärerna inne i Lisabon är naturligtvis välsorterade, där kan man hitta de gamla årgångarna, t.ex. Ferreiras Vintage 1960 (c:a 1665 kr) eller Kopkes Colheita 1950 (1575:-). Men i en presentbutik i Cascais fanns t.ex. Ramos-Pinto Vintage 1927 för c:a 3260 kr, dito 1952 (2400 kr) och Guimaraens 1991 (290 kr). (En utförligare lista över olika affärers portvinspriser kommer senare!)
   Kvartersbutikerna i Estoril hade ett ganska brett, om än inte så stort urval. Olika märken ur standardsortimentet (flera Tawny än Ruby!) kostar 35 - 85 kr; Tawny med ålder c:a 175 - 1000 kr, olika Vintage från 150 kr och uppåt. Det man slås av vid en jämförelse med svenska priser är inte att de billigare märkena är hälften så dyra i Portugal - utan att de dyraste märkena inte är dyrare i Sverige! Och jämför man med priserna i Danmark (vilka är lägre än i Sverige - och betydligt lägre än i Norge) så visar det sig att dyrare Portvin kan vara billigare i Danmark än i Portugal! (Se också min sida med prisjämförelser.)
   Portvinsinstitutet har egna butiker på de internationella flygplatserna i Portugal: Porto, Lisabon och Faro. På Lisabons flygplats håller IVP möjligen något högre priser än Tax-free-butiken, men i gengäld är sortimentet bredare och kunskapen om Portvin större! Också här säljs böcker om Portvin.

En intressant upptäckt var de små-buteljer med Portvin som såldes i affärerna. Att kunna köpa mindre mängder Portvin är ju ett utmärkt sätt för den nyfikne - men osäkre - att på ett billigt sätt pröva sig fram. Ramos-Pinto har länge sålt sitt "Port for two", i en 20 cl-flaska, men det fanns också förpackningar med 3 - 4 typer av Portvin i 9 cl-flaskor. Quinta do Infantado hade tydligen en drajv på gång, för den lilla trälådan med 5 st 5 cl-flaskor fanns nästan överallt. I den får man smakprover på - förutom ett vitt Portvin - Ruby, Vintage Character och Tawny (alla i den "halv-torra" - Meio Seco - stil som Infantado för fram) samt en 20-års Tawny ("Doce - Alourado"). Det kanske är ett tips till Carovin, som distrubuerar Quinta do Infantado i Sverige... Och till alla de andra distributörerna av Portvin: Ta hem mera små-buteljer och present-förpackningar, så att den yngre generationen kan upptäcka ett alternativ till Öl och Whisky!

Georg Hansson