Till första sidan - Olika sorter - Portvinets historia - Producenter - Servera och lagra - När - Var - Hur - Etiketter
Sortimentet i Sverige - Portvin i Danmark

N O T I S E R

den 7 november 2007:

Vita Portviner har länge ansetts mindervärdiga, även av svenska s.k. portvinskännare. Möjligen beror det på att man tagit till sig engelsmännens inskränkta syn på Portviner, där Vintage Port är det enda som duger åt en riktig britt. Men eftersom inte alla engelsmän hade råd med Vintage Port skapade man både den billigare Late Bottled Vintage och den ännu billigare Vintage Character (numera tack-och-lov 'förbjuden')... Gamla Tawnies och Colheitas dög knappt åt dessa Gentlemen, och vitt portvin - nej, där gick gränsen...
    I Portugal, däremot, förstår man sej på de olika Portvinerna. Tawny och Colheita är lika omtyckta som Ruby och Vintage, och gamla lagrade vita Portviner är en uppskattad exklusivitet! Krohns Colheita Branco 1964 buteljerades första gången år 2006 och fick ganska omgående en fin utmärkelse: en Silvermedalj vid International Wine Challenge 2007!
    Läs mera här.


Anrika gentlemannaklubben Sällskapet i Stockholm har skapat sitt eget portvin, Sällskapets Portvin, efter samarbete med Portugisiska Ambassaden och dess handelskammare. Portvinet är en 10 år gammal Tawny, som produceras av egendomen Quinta do Estanho i närheten av staden Pinhão.
    Förutom att Sällskapet har fått sitt eget märke är syftet att bredda portvinsintresset i Sverige. Sällskapet grundades år 1800 och har sina lokaler i egen fastighet på Arsenalsgatan 7 i Stockholm. Portvinet finns att beställa på Systembolaget med numret 82258-1. Priset är 194 kronor. Importör är Vinkällaren Grappes Vinimport. (Dina viner nr 11, 2006)

Portvinsinstitutet är med och arrangerar flera Portvinsprovningar under hösten. Den 1 november på Börsen i Köpenhamn, den 3 november på Militärsamfundet i Oslo, och den 4 november i Helsingfors. Mer information kan fås från Maria Cabral.

Den 30 november kommer det att hållas en dryckesauktion i Auktionsverkets lokaler i Stockholm. Om du vill sälja kan inlämning ske t.o.m. den 15 oktober. Om du vill köpa kommer en katalog att produceras, och alla flaskorna kommer att presenteras på Auktionsverkets hemsida. Läs mer om auktionen på Systembolagets sajt

En hel del intressanta artiklar om Portvin finns på: www.wineloverspage.com


Ett par nya länkar till Portvinsproducenter:
J W Burmester     Ramos Pinto
Portvinsglaset

Det officiella Portvinsglaset, som Portvinsinstitutet (IVP) i Portugal har låtit framställa, kommer att säljas i Sverige fr.o.m. den 1:a september. Det eleganta och mycket uppskattade glaset är designat av Portugals främste formgivare och arkitekt, Álvaro Siza, bosatt i Porto.

    Glaset har en elegant fördjupning i den fyrkantiga stammen för att förstärka skönhet och funktion. Glaset rymmer 21 cl, men skall inte fyllas till mer än 1/3; det är 17 cm högt och har mycket god balans. Rekommenderat pris är 295 kr för en presentförpackning med två glas, och 775 för sex glas. En variant med IVPs logotyp präglad på kupan kostar 325 resp 850 kr. För restaurangbruk finns glasen i en industriell förpackning med 12 glas i varje.

    Läs mer om glaset och formgivaren på www.siza.se Där finns också en lista över butiker som säljer glaset.


Tidningen Dina Viner har nyligen fräschat upp sin hemsida www.dinaviner.com, där finns omfattande sökfunktioner och mängder av "vinrecensioner".

Gilberts presenterar G Porto for young people på en flott (men lite långsam) sajt - även med drink-recept! (6/8 2003)


Några nya länkar till Portvinsproducenter:
www.croftport.com     www.krohn.pt    www.baraodevilar.com

Den amerikanske "portvinsgurun" Roy Hersh brukar varje år arrangera en stor portvinsprovning i sin hemstad Seattle. I år var det tionde gången, och det fanns deltagare även från England och Portugal. Roy Hersh var mycket nöjd med provningen och han berättar utförligt om den i web-tidningen WineLoversPage. Läs artikeln här.

Familjekoncernen Symington lanserar sju årgångsviner från 2001: Quinta do Bomfim (Dow), Qta da Senhora da Ribeira (Dow), Graham´s Malvedos, Qta da Cavadinha (Warre), Smith Woodhouse Madalena och Qta do Vesuvio, samt Quinta de Roriz (som ägs av familjen van Zeller).

Fonseca Guimaraens, som ingår i the Fladgate Partnership, kommer att ändra namn och portvinsbuteljernas utseende. Namnet Guimaraens kommer att försvinna (eftersom det är svårt att uttala...), förutom som namn på Fonsecas "enklare" Vintage. Etiketten på Fonsecas välkända märke BIN 27 ändras inte mycket, medan andra etiketter blir helt omgjorda. Också företagets hemsida har fått ny design.

En del notiser är hämtade från infoportwine.com. (6/7 2003)


Vintage Character försvinner...
Efter många och långa diskussioner om hur de olika Portvinstyperna skall betecknas på etiketterna, har industrin och reglerande myndigheter i Portugal äntligen lyckats ena sig! Idag finns det en uppsjö av termer, som används på olika sätt av olika producenter, vilket naturligtvis gör konsumenterna förvirrade. "Vintage Character" t.ex; har ingenting med årgångsvin, "Vintage", att göra... Uttrycket "Reserve" har använts för de flesta vintyper, från unga Ruby till gamla, lagrade vita. Fr.o.m. den 1 januari 2003 är det följande bestämmelser som gäller:

1.     Det enda ord som är tillåtet i tillägg till (unga) Tawny, Ruby och Vita (White/Branco) portviner är Fine (eller Fino, om etiketten är skriven på portugisiska).
2.     Den nya typen Reserve (Reserva) kommer att ersätta Vintage Character. Det betecknar en Ruby av god kvalitet med varierande fatlagring (ej begränsat till 4 - 6 år, som nuvarande Vintage Character). De enda godkända tilläggen är Finest och Special (Especial).
3.     Typerna Tawny Reserve (Reserva) och White Reserve (Reserva Branco) är helt nya. Dessa skall ha lagrats på ekfat i minst 7 år. De enda tillåtna tilläggen är Finest och Special (Especial).
4.     Beteckningen Old (Velho) tillåts endast för Tawny som är 10, 20 eller 30 år.
5.     Beteckningen Very Old (Muito Velho) är endast tillåten för 40-årig Tawny.
6.     Garrafeira måste lagras på fat i minst 7 år och därefter mogna på stora flaskor i minst åtta år till, innan den får säljas.
7.     Det är ej tillåtet att sälja ofiltrerad (Traditionel) Late Bottled Vintage eller Crusted Port tidigare än tre år efter buteljering.
8.     Portvinsetiketter som skrivs på portugisiska har ofta en färgbeskrivning. Enda tillåtna färgbeskrivningar i framtiden är:
-    Retinto: mörkröd med purpur, för nyligen buteljerad Vintage.
-    Tinto: röd, för unga portviner.
-    Tinto-alourado: röd med gyllene ton, för ung fatlagrad Port.
-    Alourado: rödbrun, för Port efter minst 10 års fatlagring.
-    Alourado-claro: ljust brun, för Port efter 20-25 års fatlagring.
-    Branco-pálido: blekt gul, för ännu ej oxiderad vit Port från vita druvor utan stark färgextraktion.
-    Branco-palha: halmgul, för måttligt oxiderad vit Port från vita druvor med god färgextraktion.
-    Branco-dourado: gyllengul för lagrad vit Port där den gula färgen visar klara kastanjbruna toner.
Notisen är hämtad från
infoportwine.com. (30/11 2002)


"G Porto for young people"
De nya ägarna till Gilberts & C:a (och Burmester) satsar på en yngre kundkrets än den traditionellt Porvinsdrickande. Med hjälp av två London-designers har man skapat ett nytt märke i en helt ny förpackning - G Porto - som riktar sig till åldrarna 25 - 35 år. Vinet säljs i exklusiva halvliters-buteljer med ett elegant G i relief över sidan. De sex olika vinerna som lanseras (Ruby; Tawny; torr Vit; ofiltrerad L.B.V; 10-års Tawny samt Vintage 1999) har olika färger på korkarnas kapslar - Vintagevinets är traditionellt svart. På bak-etiketten kan man läsa om lagring och servering för de olika typerna, och även få gastronomiska förslag. G Porto lanserades i Norge i våras, där samtliga sex viner finns att köpa. Tyvärr finns ännu inga importörer till Sverige eller Danmark. Titta på G Portos broschyr här! (pdf-fil) (1/10 2002)
Millenniets första Vintage-viner är på gång!
Precis som portvinsbranschen hoppades, blev skörden år 2000 av mycket hög kvalitet! Till hösten kommer åtskilliga viner med de "magiska" årtalssiffrorna på etiketten. Först ut att "deklarera" är familjen Symington, som kommer att buteljera Vintage-viner hos alla sina portvinshus: Dow, Graham, Warre, Smith Woodhouse, Gould Campbell och Quarles Harris. Dessutom kommer årgångsviner från egendomarna Quinta do Vesuvio och Quinta do Roriz.
   "Jag är ovanligt entusiastisk", säger den erfarne vinmakaren Peter Symington som övervakar familjeföretagets hela Portvins-produktion. "Vinerna från år 2000 blir bättre dag för dag. Jag saknar inget i strukturen hos dessa viner, som gör dem sämre än 1994-orna. De är absolut utsökta viner, de har kraft, färg, tanniner och arom." Mängden vin blir dock mindre jämfört med de senaste årgångarna, eftersom skördarna på sina håll bara var 35-40 % av de normala.
   James Suckling, som skrivit notisen i Wine Spectator Online den 14 mars, menar att alla de stora namnen i portvinsbranschen kommer att följa efter, t.ex. Taylor, Fonseca, Noval och Niepoort. (2/4 2002)
Tidningen Dina Viner har i sitt februarinummer en stor genomgång av (nästan) samtliga Portviner som finns att tillgå i Sverige, plus ytterligare ett trettiotal Vintage-årgångar som man får söka i Danmark, England eller Portugal... Det är inte mindre än 142 Portviner som är bedömda och betygsatta - alltifrån "knappt prisvärda" Offley Cacucha för 109 kr till "superfynd" som Quinta do Vesuvio 1997 för 495:00.
   Genomgången innehåller 43 viner i det ordinarie sortimentet, 42 i beställningssortimentet, 23 från "restaurang/privatimport" samt 34 övriga, som ej (f.n.) kan köpas i Sverige. Bedömningar av viner är - liksom alla slags recensioner - högst personliga och individuella (och ibland kanske svårtolkade och lite inkonsekventa), men med detta i åtanke kan sådana bedömningar vara mycket värdefulla för den som går i inköpstankar. I alla fall är det oftast trevlig läsning...
   Dina Viner är en av få vintidningar som alltid provar och bedömer alla nya Portviner (ur det ordinarie sortimentet). Tidningen, som utkommer med 10 nummer/år, innehåller dessutom bedömningar av alla andra viner som släpps i Sverige, liksom artiklar om övriga drycker, restauranger, vinauktioner och annat inom branschen. Redaktionen kan nås med post: Box 26162, 100 41 Stockholm; telefon: 08-662 90 51, e-post: dinaviner@telia.com.
   Tidningen har också en hemsida på adressen www.vininfo.se - men tyvärr är denna inte lika "uppdaterad" som papperstidningen. Den senaste redovisningen av månades vinnyheter är från oktober 2001... (Georg Hansson 3/2 2002)
Otima 10 years Portvinshuset Warre´s, som i juli 1999 lanserade en 10-årig Tawny med namnet Otima (vilket på portugisiska betyder utmärkt!), har nått stora framgångar med den okonventionella ½-litersbuteljen. I vinbranschen beskriver man detta som "the most successful new development in the Port trade for over 25 years". Den nya designen sägs ha lockat många nya konsumenter, och enligt Warre´s egen hemsida (www.warre.com) har man på dessa två år kapat åt sig nästan 30% av försäljningen av 10-års-Tawny. För att kunna möta en fortsatt efterfrågan har Warre´s uppfört en ny byggnad, speciellt för att lagra Tawny-viner. Denna kommer att rymma 5000 ekfat om vardera 535 liter.
   Samtidigt som Warre´s vågar satsa på ny design i ett så traditionsbundet hantverk som portvinstillverkning, så omhuldar man också en av de mest traditionsbundna av portvinstyperna: Late Bottled Vintage. Medan de flesta andra portvinshus "moderniserar" sin LBV (genom att filtrera bort det som ger fällning i buteljen) så fortsätter Warre´s med sin Traditional L B V, men med en ny etikett. En Traditional LBV är det närmaste man kan komma en "riktig" Vintage - till halva priset! Läs mer om Warre´s här. (Georg Hansson, 13/8 2001)
Sedan skatten på starkviner i Norge sänktes vid förra årsskiftet, har försäljningen av Portvin nästan fördubblats! År 1999 (och tidigare år) såldes c:a 74 000 liter Portvin i Norge, men volymen för år 2000 var 143 000 liter! Också försäljningen av Sherry och Madiera har ökat, medan Vermut minskade från 923 000 till 872 000 liter. (Uppgifterna finns i Vinmonopolets Årsberetning och regnskap 2000.)
   Priset på de flesta portviner är dock fortfarande högre i Norge än i Sverige, så man kan nog räkna med att en hel del Portvin som säljs i Sverige är inköpt av norrmän.
Den Vintage 1996 från Quinta do Crasto, som erbjuds i Systembolagets beställningssortiment fr.o.m. februari detta år, har visat sig vara en (Traditional) Late Bottled Vintage, från det mycket dåliga skördeåret 1993... Eftersom priset (173:00) är detsamma, har en troligen mycket prisvärd Vintage blivit en alltför dyr LBV!
   Hur fadäsen kunnat uppstå är oklart, och importören hade inte ens upptäckt felet i prislistan när jag ringde. Internet-prislistan korrigerade (den 12/3) vinets namn till LBV, men årgången är fortfarande felaktig!   (Georg Hansson 8/3 2001)
Portvinsfestivalen på Børsen i november sidste år var så stor en succes, at den gentages i Århus - i Varna Palæet i Marselisborg Skov (Ørneredevej 3, 8000 Århus C). Mandag d. 23. april kl. 15-17 er der åbent for restauratører, vinhandlere og presse og samme dag kl. 18-20 for forbrugere, der kan få tilsendt billet fra Smag & Behag (tlf.: 33 97 43 43) eller betale ved indgangen. Entré: 100 kr. Yderligere oplysninger hos Smag & Behag og João da Silva, ICEP (tlf.: 33 12 76 32).
(4/2 2001 - Saxat ur: www.vinavisen.dk)
Vintage 1998     Efter det fantastiska skördeåret 1997 blir det "bara" Single Quinta och "andrahands-vintage" från året 1998. Enligt Portvinsinstitutet har bl.a. följande viner deklarerats: Quinta da Agua Alta (Churchill Graham), Qta do Bomfim och Qta da Senhora da Ribeira (Silva & Cosens - Dow´s), Qta do Panascal och Guimaraens (Fonseca), Malvedos (Graham´s), Qta do Passadouro (Niepoort), Silval (Quinta do Noval), Madalena (Smith Woodhouse), Qta de Vargellas och Qta da Terra Feita (Taylor´s), Qta da Cavadinha (Warre´s), samt Gran Cruz Porto, Quinta de la Rosa och Quinta do Vesuvio.
(Notis i Dina viner 10/2000)
Vinordic 2000 - årets stora vin-mässa hölls i Älvsjö utanför Stockholm den 11-14 september. Vinerna utgjorde naturligtvis huvuddelen, men där presenterades även andra drycker, t.ex öl och whisky. De c:a 200 utställarna bjöd drygt 10 000 besökare på en imponerande tillställning. Inte bara de svenska importörerna visade upp sig, också andra sammanslutningar och organisationer, liksom enstaka vinproducenter, fanns på plats.
   Jag koncentrerade mig naturligtvis på att besöka de importörer som har Portvin i sitt sortiment. En viss "uppgivenhet" kunde förmärkas hos några företag, och man beklagade att försäljningen av Portvin är så pass svag, och förtjänsten därmed dålig. "Det är bara enstaka märken som säljer riktigt bra." Och så bryr man sig inte om kvalitetsvinerna. I något fall hade man t.o.m. avslutat importen. Några Portvinshus har också bytt leverantör i Sverige - vilket kanske antyder ett missnöje med hur marknadsföringen hittills skötts...
   Att andra importörer införlivar Portvin i sitt sortiment tyder dock på att "slaget inte är förlorat". Några importörer hade också representanter från sina Portvinshus på plats, som vältaligt beskrev vinerna, och lät besökarna njuta små smakprover. Hos Granqvist Vinagentur fanns José Falcão Carneiro, från Wiese & Krohn, som bl.a. bjöd på Krohn´s Colheita 1960! (Finns i Granqvists restaurang-sortiment, för endast 525:-!)
   Hos Hjo Grosshandel fanns Dominic Symington, från den berömda Port- och Madeira-familjen Symington. Hjo Grosshandel har ju ett imponerande utbud av Graham´s Vintage-viner, från 1955 och framåt. Hos Symposion AB fanns slutligen en representant från J W Burmester (tyvärr har jag glömt hans namn) - mest känt för sina gamla Tawny- och Colheita-viner. Men deras Vintage 1963 (på Systemet för 773:-) är det bästa Portvin jag smakat!
   En så komplett Vinmässa är ett utmärkt tillfälle att botanisera bland det stora utbud som finns i Sverige, och chansen att hitta nya favoriter är stor...
   (Georg Hansson)
Det brittiska vin-magasinet Harpers meddelade i december 1999 bl.a:
   Två Portvinshus bytte ägare under året: Det gamla familjeföretaget J W Burmester har köpts upp av den portugisiska kork-tillverkaren Amorim, för c:a 10 miljoner pund. I köpet ingår även systerföretaget Gilbert´s samt Quinta Nova de Nossa Senhora de Carmo. Champagnehuset Vranken Monopole köpte Rozès från en annan Champagne-firma: LMVH. Vranken äger sedan tidigare Quinta Sao Pedro das Aguias.
   Portvinshuset Taylor Fladgate & Yeatman har köpt den 41 hektar stora Quinta São Xisto, en vingård i A-klassen som gränsar till Quinta de Vargellas (vilken man sedan länge innehaft). För Taylors, som också äger firman Fonseca Guimaraens, kommer köpet att innebära en produktionsökning med närmare 50 producent över en tio-årsperiod.
   Churchill Graham köpte sin första vingård, Quinta da Gricha - en 200 ha stor, A-klassad egendom som idag producerar c:a 54.000 liter Portvin. Silva & Cosens (som gör Dow´s viner) har köpt tillbaka Quinta da Senhora da Ribeira - som man tidigare ägt men sålde år 1954, när portvins-handeln gick som sämst. (28/5 -00)
I en artikel i tidningen Dina viner, med titeln Världens bästa viner, presenteras det välkända Portvinshuset Taylor Fladgate & Yeatman. 17 av företagets viner har fått utförliga beskrivningar och poängbedömningar. (26/3 -00)
Portvinsglas Gastronomisk Kalender 1999 har en liten artikel om Portvin: Douros svarta vin av Katarina Nordli. Förutom en kortfattad historik ger hon några tips på hur Portvin kan användas i köket. På en bild visas det portugisiska portvinsglaset. Bildtexten lyder:
   "Portvin bör serveras ur tulpanformat glas, cognacskupa eller, allra helst, ur ett portugisiskt snedskuret portvinsglas, som ger rum åt näsan och håller aromen på plats."
Enligt Portvinsinstitutets sammanställning fördelar sig exporten för år 1998 så här:
1) Frankrike 36,7%. 2) Holland 18,6%. 3) Belgien/Luxemburg 14,8%. 4) Storbritannien 10,8%. 5) Tyskland 4,1%. 6) USA 4,0%. 7) Danmark 2,1%. 8) Kanada, Italien och Spanien 1,4% vardera. (Källa: H. Oldenburg: Portvin, s. 90.)
   Sverige fanns inte med på listan, men enligt Gastronomisk kalender 1999 (s. 95) var Sveriges import av Portvin (år 1996) 362 700 liter, vilket utgör endast 0,7% av den totala exporten.