Karl-Erik Mårtensson

1938 - 2006

Denna sammanställning om Ruv-bodarna tillägnas minnet av min bäste kusin, Karl-Erik.

Karl-Erik tillbringade i sin ungdom åtskilliga somrar på Ruven, eftersom hans mor Stina (min moster) var bu-tôus där under 1940- och 50-talet. Han hjälpte gärna sin mor med djurhållningen och andra lämpliga sysslor, och sina morbröder med slåttern. Det var på Ruven hans intresse för jakt och fiske grundlades, liksom hans kärlek till naturen runt Öhn, och Vattudalen. I vuxen ålder återvände han gärna dit för lite småviltsjakt, eller bara som avkoppling.
    Sedan jag blev ägare till fäbodvallen var Karl-Erik alltid med på de återkommande surströmmings-kalasen som vi hade under 1980- och 90-talet. Han spred alltid glädje omkring sig, ibland med sitt dur-spel, och ofta med sitt historieberättande. Karl-Erik ställde gärna upp om jag behövde hjälp med problematiska ting, som t.ex att sätta in järnspisen jag köpte, eller byta ut knutstenar som försökte dra sej undan...
    Karl-Erik föddes på Sve-gården ute på Öhn, och där fick han också - alltför tidigt - sluta sina dagar. Sedan Birgit och Rune Löfvander dött 1998 blev Karl-Erik och Ingeborg något år senare ägare till släktgården. Med stor energi och varsam hand påbörjade de båda ett omfattande renoveringsarbete, som gav boningshuset ett ursprungligare utseende men samtidigt en bättre standard. Den som kom på besök blev alltid väl omhändertagen.
    Sve-gården har alltid varit känd för sin gästfrihet, och så blir det nog också i framtiden - även om saknaden efter Karl-Erik är stor och tung.

Tillbaka